Унищожена е единствената гнездова колония на големи корморани в района на

...
Унищожена е единствената гнездова колония на големи корморани в района на
Коментари Харесай

Уникална гнездова колония на големи корморани у нас е унищожена

Унищожена е единствената гнездова колония на огромни корморани в региона на Дуранкулашкото езеро. Според Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) апетити за урбанизиране по Северното Черноморие са причина за унищожаването ѝ. Всички дървета с гнезда са изсечени и са унищожени стотици яйца в напреднал етап на инкубация, като са и нелепо погубени вече излюпени дребни. 

При мониторинг на водолюбиви птици в региона екип на Българско дружество за защита на птиците открива, че гнездовата колония на огромните корморани – предмет на запазване в Дуранкулашкото езеро, е изцяло унищожена. А всички дървета, на които са гнездели кормораните, са били изсечени и готови за транспортиране.

Според локални хора  сечта е осъществена в първата половина на месец април  – в разгара на гнездовия сезон на този тип и по време на изключително състояние . Територията се намира до самия бряг на водоема и към нея има съществени апетити за урбанизиране .  

Изсичането на гората на процедура е почистване на терена за едно бъдещо асимилиране. Без мисъл, без отношение към изчезващ тип птици в България. Само за бързо замогване. 

В района се приказва, че местен наедрял земевладелец има интерес към общинския парцел, в който са гнездели птиците. Той е притежател на прилежащия парцел, като най-вероятно е съумял да го купи с концепцията да построи ботаническа градина там. Ще се окаже, че сме очевидци на следващата незаконна немарливост поради капризите на човек, който няма отношение към природата, само че с някакви грандомански претекстове жертва птиците, с цел да си построи имение. 

Сезирани са способените институции, само че както споделя и екологът от Българско дружество за защита на птиците в региона – Михаил Илиев, даже и причинителите да бъдат осъдени, дърветата и колонията към този момент ги няма. Потомството е унищожено, само че се надяваме най-малко възрастните птици да намерят някъде другаде избавление. 

За страдание, това не е единственият случай на избиване на редки типове у нас, като най-вероятно те ще зачестят от ден на ден преди началото на туристическия сезон. В някои става въпрос за незаконна немарливост, само че по-често местни олигарси желаят да заграбят и дребното останали неприсвоени терени.
Коронавирусът – същинска благословия за китовете
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР